Emlékezés Napja, febr. 22.

“Isten megadott nekünk mindent ezen a világon, hogy az életet széppé tehessük, de rajtunk múlik, hogy jól használjuk-e adományait. Igyekezzél hasznára lenni másoknak!”

Bi-Pi

 

„Legyen Ön is liliomos”, azaz Emlékezés Napja a 81.sz. Makkai Sándor cserkészcsapatban

 

Február 22-e a cserkészeknek az Emlékezés Napja (Thinking Day), ugyanis 1857-ben ezen a napon született Lord Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a cserkészet alapítója. Érdekesség, hogy felesége Olave is ugyanezen a napon született 1889-ben, aki a leánycserkészet elindításáért dolgozott. Ezen a napon világszerte a cserkészek megemlékeznek Bi-Pi célkitűzéseiről, magukba és egymásra tekintenek, valamint a környezetükben végzendő feladataikra. Ennek tiszteletére ezt a napot különféle tevékenységekkel színesítik ill. egész nap valamilyen cserkészdíszt hordanak (pl. cserkészinget, nyakkendőt).

Ezen a napon mi sem tehettünk másképp, cserkészingben és nyakkendőben mentünk iskolába (néhányan közülünk így álltunk fel felelni), de így vettünk részt az ezen a napon rendezett cserkészvetélkedőn is. Csapatunkban a közösségi élmény, az egymás tisztelete és segítése mellett fontos a tanulás, a jókedv és ha ezt sikerül ötvözni, elértük egy célunk. Minden évben törekszünk arra, hogy cserkészeinknek változatos programokat szervezzünk, és ezt a februári napot megfelelőnek tartottuk arra, hogy egy vetélkedő keretében az őrsök felmérhessék/ összemérhessék az eddig szerzett cserkészismereteiket – így született meg a „Legyen Ön is liliomos” kvíz játékunk. A tevékenység két nap zajlott, pénteken délután a kiscserkészek (I-IV. oszt.), szombaton a cserkész korosztály (V-VII oszt.) állta a próbákat. A VIII. oszt-nál nagyobb cserkészeink sem maradtak feladatok nélkül, ugyanis ők a forgószínpad állomásainál beöltözött szereplők voltak, akiknek küldetésük a cserkészismeretek felelevenítése volt. A cserkésztörvényekért a bíró és az esküdtszék felelt, a történelmi eseményekre az időutazók emlékeztek a legjobban, a halász a csomózást és a tábori építményeket elevenítette fel, a vadász madarász társával  az állat- és növényismeretetekben adott útbaigazítást, a jeladásért és égtájak irányának meghatározásában a turistához és az indiánhoz fordulhattak a cserkészek, elsősegélyt az orvos és a nővér nyújtottak, ill. amíg a rovásírást egy ősmagyar ismertette a cserkész- és népdalok a szirének szigetén szóltak a legszebben. Ezek után tétovázás nélkül zajlott a verseny az őrsök között, s bár a kérdések az említett témakörök mindegyikét kimerítették, mindkét korosztály állta a sarat. Mindenki megdolgozott az eredményekért, ezért a jutalmak sem maradhattak el. Elismerésként az arany, ezüst és bronz korongokat a cserkészek egy évig hordhatják a nyakkendőjükre / ingükre tűzve.

Értékelve az eseményünket, látunk javítani valót itt-ott, de azt is látjuk, hogy a munkafolyamatunknak nem ez lett volna az eredménye, ha a csapatunk cserkészeiből hiányzott volna a lelkesedés, érdeklődés, jókedv és az odaadó hozzáálláás. – Köszönjük mindenkinek!

 

Légy résen!

81. sz. Makkai Sándor cserkészcsapat